Na celém světě používáme při vaření velké množství oleje. Každý rok se v kuchyních restaurací spotřebují tisíce tun rostlinného oleje do dresinků, fritéz, těstovin, sušenek a koláčů a do stovek dalších věcí. To vše se sčítá – a je třeba to všechno zlikvidovat.
Tradičně se kuchyňské oleje tak či onak recyklovaly. Sádlo a živočišné tuky se znovu používaly na vaření nebo při výrobě jiných, nekuchařských výrobků, jako je mýdlo a léčivé balzámy. Rostlinné oleje se znovu používaly, přidávaly se do těsta a pečiva nebo se dávaly na zahradu a do země.
Dnešní obrovský rozsah restauračního a potravinářského průmyslu představuje situaci, která je na hony vzdálená těmto malým tradičním přístupům k použitému kuchyňskému oleji. V dnešní době se v kuchyních na celém světě hromadně spotřebuje obrovské množství oleje. Vzhledem k tomu, že jednotlivci kladou větší důraz na udržitelnost a začlenění recyklačních postupů do svého života, neměli by ignorovat důsledky svých stravovacích návyků a neměli by je ignorovat ani restauratéři – což znamená, že recyklace použitého kuchyňského oleje je o to důležitější.
Všichni jsme se už někdy trápili, když nám doma v kuchyni vyteklo trochu oleje, ale obvykle to nepředstavuje žádný problém. Situace se zhorší, když se množství zvýší. Nadměrné množství vypuštěného oleje může ucpat celé drenážní a kanalizační systémy, což vede k vážným problémům s dodávkou vody a odtokem odpadu. Skládkování jednoduše není řešením, ale náklady a potíže s likvidací vedou některé k tomu, že ho jako řešení používají.
Jídlo je energie. Když se dostane ze slunce přes rostliny až na naše talíře, nezmizí poté, co skončíme s jídlem – stejně jako energie v použitém oleji, který se už nehodí do fritézy. Průmysl bionafty a výzkum týkající se využití použitých kuchyňských olejů pro obnovitelné zdroje paliva zaznamenaly v posledních letech velký pokrok. Přínosů pro životní prostředí je mnoho. Recyklovaný kuchyňský olej neznamená jen to, že se můžeme pohybovat a jezdit se spotřebou menšího množství fosilních paliv – znamená to také, že obrovské množství energie z potravin je maximálně využito a zužitkováno, místo aby bylo jen vyhozeno do vlaku nebo vyhozeno s odpadky.
Vedoucí restaurací jsou zaneprázdnění lidé, kteří mají spoustu práce. Likvidace oleje a odpadků nejsou věci, kterými by chtěli trávit spoustu času. Recyklace kuchyňského oleje jim nabízí způsob, jak tento problém vyřešit. Recyklace použitého oleje z jejich kuchyně znamená, že odpadá možnost ucpání kanalizace a že spolupracují se službou, která se zabývá efektivním nakládáním s použitým tukem, čímž se restauratéři zbavují zátěže. A ještě jedna výhoda: lehčí svědomí s vědomím, že jejich podnik začleňuje tuto novou zajímavou formu udržitelnosti do svého provozu.
Bionafty zatím ve velkém měřítku nenahradily fosilní paliva a jiné zdroje energie, ale postupně se rozvíjejí. Toto odvětví se rozšiřuje a přináší s sebou nová pracovní místa, nové společnosti a zajímavé možnosti všude na světě. Recyklace je nesmírně důležitá v boji proti poškozování životního prostředí – ale přináší s sebou také velký užitek, a to jak pro přírodu, tak pro ekonomiku.
Ze všech těchto důvodů si myslíme, že recyklace kuchyňského oleje je fantastickou volbou, a doporučujeme ji všem restauratérům a profesionálům v oboru, kteří mají po ruce spoustu použitého oleje a plné koše tuku.